طبق آخرین مطالعات در مورد خودرو، در سال 2017 حدود 40 درصد از خرابی ها به دلیل باتری بوده است. از دلایل این امر می توان به افزایش برقی شدن وسایل نقلیه اشاره کرد. این روزها، تقاضاهای بیشتری برای باتری ایجاد می شود – تا 150 مصرف کننده برق و سیستم استارت-استاپ خودکار در خودروهای مدرن به قدرت کافی نیاز دارد.
بنابراین، برای تشخیص خرابی قریبالوقوع باتری قبل از وقوع خرابی نهایی، توصیه میشود که به طور منظم باتری را توسط یک کارگاه متخصص بررسی کنید.
تست صحیح وضعیت باتری توسط کارگاه های تخصصی
آزمایش باتری سلول مرطوب معمولی:
یک دستگاه اندازه گیری که فقط می تواند وضعیت شارژ باتری را اندازه گیری کند، برای آزمایش باتری ماشین معمولی مناسب است. در حالت ایده آل، ولتاژ مدار باز حدود 12.8 ولت با مولتی متر اندازه گیری می شود. اگر ولتاژ کمتر از 12.4 ولت باشد، باتری باید در اسرع وقت شارژ شود. شارژ کم مداوم به دلیل سولفاته شدن به باتری آسیب می رساند.
از آنجایی که بار اصلی روی باتری استارت معمولی به دلیل فرآیند راه اندازی است و پس از شارژ توسط ژنراتور تخلیه دیگری وجود ندارد، جریان شروع سرد در این مورد تعیین کننده است. به دلیل کهنه شدن و فرسودگی ظرفیت باتری برای انتقال جریان های بالا به تدریج کاهش می یابد. علاوه بر این، هرچه شارژ کمتر باشد (که با اندازه گیری ولتاژ مدار باز تعیین می شود)، جریان احتمالی کمتری می تواند در طول فرآیند راه اندازی ارائه شود.
تست باتری استارت استاپ:
هنگام آزمایش یک باتری استارت-استاپ، نه تنها وضعیت شارژ (همچنین به عنوان “SOC” شناخته می شود)، بلکه وضعیت سلامت (“SOH”) باتری نیز مهم است.
در حالی که SOC را می توان به سادگی با اندازه گیری ولتاژ تعیین کرد، یک روش آزمایش پیچیده برای آزمایش SOH مورد نیاز است تا یک بیانیه قابل اعتماد در مورد وضعیت باتری ارائه شود. در میان چیزهای دیگر، تعیین SOH قابلیت شروع سرد (CCA)، ظرفیت باقیمانده (Ah) و پذیرش شارژ (CA) را در نظر میگیرد.
همانطور که فناوری خودرو در طول سال ها به پیشرفت خود ادامه داده است، باتری های دارای فناوری های جدید مانند AGM یا EFB نیز توسعه بیشتری یافته اند. برای به دست آوردن نتایج تست قابل اعتماد، به ویژه در مورد SOH، استفاده از دستگاه های تست مدرن که برای فناوری های جدید باتری سازگار شده اند، ضروری است.
تست باتری گام به گام:
(لطفا به اطلاعات سازنده دستگاه توجه کنید.)
برای تعیین وضعیت شارژ و مقاومت داخلی، تستر باتری را به پایانه های باتری وصل کنید. در اصل: کابل قرمز را به ترمینال مثبت و کابل مشکی را به ترمینال منفی وصل کنید. ترتیب اتصال و قطع ارتباط مهم نیست.
برای اتصال دستگاه تست به باتری که در صندوق عقب یا محفظه سرنشین قرار دارد، باید از پایانه های باتری در آنجا و نه کنتاکت های کمک استارت در محفظه موتور استفاده شود، زیرا مقاومت کابلی که در خودرو نصب شده است. اندازه گیری را تحت تاثیر قرار دهد.
برای اتصال دستگاه تست به باتری که در صندوق عقب یا محفظه سرنشین قرار دارد. به پایانههای باتری روی باتری و نه کنتاکتهای کمک راهاندازی در محفظه موتور وصل شوید، زیرا مقاومت کابلی که در خودرو نصب شده است بر اندازهگیری تأثیر میگذارد.
تستر باتری را روی نوع باتری صحیح تنظیم کنید: باتری استارت، باتری ژل، باتری EFB یا AGM. این دستگاه از یک الگوریتم آزمایش متفاوت برای هر نوع باتری استفاده می کند، به طوری که تنظیم نادرست مقدار اندازه گیری نادرستی ایجاد می کند. علاوه بر این، برای برخی از دستگاههای آزمایشی مهم است که بدانیم آیا آزمایش روی باتری نصب شده در خودرو انجام میشود یا خارج از خودرو است.
جریان شروع سرد اعلام شده برای باتری، از جمله روش اندازه گیری مورد استفاده را وارد دستگاه کنید. استانداردهای رایج DIN، EN، IEC، JIS و SAE هستند. جزئیات استاندارد تست را می توان بعد از جزئیات جریان شروع سرد روی برچسب باتری پیدا کرد.
سپس دستگاه تست به طور خودکار آزمایش را انجام می دهد و نتیجه را ارائه می دهد.
تفسیر صحیح نتایج آزمایش؟ چگونه انجامش بدهیم!
سخن آخر
برای به دست آوردن نتایج صحیح هنگام اندازه گیری رسانایی، مصرف کننده ای مانند چراغ جلو باید کمی قبل از اندازه گیری روشن شود. این کار هرگونه کشش سطحی را قبل از اندازه گیری از بین می برد.